niedziela, 15 stycznia 2012

Piersi w sosie musztardowym


 Bardzo lubię musztardę. Szczególnie ostrą. Odkąd spróbowałam musztardy dijońskiej to już innej nie kupuję. Jedyna, jaka może jej dorównać, to ta, którą przywiozłam z Ukrainy - równie ostra - dobrze daje po garach ;)

Wiele razy myślałam o sosie musztardowym do mięsa, ale zawsze mi się wydawało, że będzie to coś skomplikowanego do zrobienia. Jednak w końcu zebrałam się na odwagę, zakasałam rękawy i okazało się, że to wcale a wcale nie jest trudne. Wręcz przeciwnie - banał jakich mało! Do tego dość dietetyczne jeśli tylko pominiemy śmietanę, której i tak jest mało. Sos i bez niej jest wyśmienity!


 Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 kubek (330 ml) wody lub bulionu
  • 4 porządne łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 średnia cebulka
  • 2 łyżeczki suszonych warzywek
  • ewentualnie 2 łyżeczki śmietany 30%


Pierś po umyciu kroję w poprzek na cienkie kawałki, powiedzmy medaliony. Bardzo krótko obsmażam je na patelni, dosłownie po kilkanaście - kilkadziesiąt sekund z każdej strony i odkładam na bok.  Na tej samej patelni podsmażam następnie bardzo drobno pokrojoną cebulę i zalewam wrzącą wodą, do której dodałam suszone warzywka, ewentualnie bulionem. Dodaję musztardę i wszystko bardzo dokładnie mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, aby sobie sos lekko bulgotał przez ok. 10 min, aż nieco zgęstnieje. Następnie wrzucam kurczaka i jeszcze duszę razem jakieś 5-10 min. Dodaję śmietanę i gotowe! :)




PS. Następnym razem być może zmiksuję cebulę z sosem, aby nadać mu jednolitą, aksamitną konsystencję.

4 komentarze:

  1. Przepis brzmi zachęcająco i apetycznie wygląda. Też kiedyś myślałam, że sos musztardowy to filozofia:) Zazwyczaj wracam do niego przy okazji gotowanych jajek..ale chyba w wersji łagodniejszej niż ten który Ty zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomimo dodatku ostrej musztardy sos jest dość łagodny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś łososia w sosie musztardowym, więc pora na kurczaka ;) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń