niedziela, 13 kwietnia 2014

Zupa szpinakowa



Ostatnio wybraliśmy się na obiad do stołówki niedaleko mojej pracy. Jedną z zup, jakie Roman nam zaoferował danego dnia, była zupa szpinakowa. Jak tylko zobaczyłam ją na rozpisce to oczka mi się zaświeciły i stwierdziłam, że muszę ją zjeść. Kiedyś jadłam krem szpinakowy we włoskiej restauracji w Końskich, podczas urodzin Mamy. Ta jednak była zupełnie inna, z dodatkiem ryżu i warzyw, postanowiłam ją więc zrobić.

Składniki:


  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • 200 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • Śmietana
  • Sól

Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnkiem podsmażyłam na maśle. Do garnka wrzuciłam mrożony szpinak, pokrojone w kosteczkę marchewki, cebulę i czosnek. Zalałam bulionem, dosoliłam i gotowałam ok. 12 min.  Na koniec dodałam 2 łyżki śmietany. Podałam z osobno ugotowanym ryżem jaśminowym.

Dla osób lubiących szpinak - pyszota!

 

5 komentarzy:

  1. Szpinak bardzo lubię, ale przyznaję, że zupy z nim jeszcze nie robiłam. Ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz szpinak to koniecznie spróbuj, bo jest naprawdę ekstra! (wcale się nie chwaląc)

      Usuń
  2. Jadłam chyba w dzieciństwie, ale mi ochoty narobiłaś! Szpinaku używam do szejków, to część przeznaczę na zupę tym razem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam i wydaje mi się, że jednak nie jadłam i pomyliłam ją ze szczawiową:)
      W każdym razie bardzo smaczna, dałam kaszę jaglaną zamiast ryżu:)

      Usuń
    2. To zielone i to zielone - ważne, że smaczne :) Ja jeszcze czasem robię z małym makaronem :)

      Usuń