poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Gąska po rzeszowsku









...czyli gęś pieczona z jabłkami i ziemniakami.


Na weekend byłam w odwiedzinach u Agnieszki i Marcina w Rzeszowie. Aga dostała pół gęsi i wpadła na pomysł, że zrobimy ją na niedzielny obiad. Ale co tu z gęsią zrobić? Żadna z nas jeszcze nigdy nie przyrządzała gęsi! Pewnie trzeba będzie ją upiec. Ale jak? Coś poszperałyśmy w internecie, coś - w książkach i urodził się pomysł gęsi z jabłkami. I pieczonymi ziemniakami.

Trochę byłyśmy niepewne tej całej naszej twórczości, ale na koniec okazało się, że wszystko wyszło świetnie! Składników jest bardzo niewiele, ale potrawa wychodzi bardzo smaczna.


Składniki:


  • Gęś (my miałyśmy 1/2)
  • 5 jabłek
  • Kilka ziemniaków
  • Majeranek
  • Sól


Gęś była swojska i fajnie wyglądała. Miała sporo tłuszczyku, który odkroiłyśmy. Nasmarowałyśmy ją solą i majerankiem. Jabłka pokroiłyśmy w ćwiartki i wycięłyśmy gniazda nasienne. Całą gęś można nadziać jabłkami - my miałyśmy pół, więc część włożyłyśmy do środka i trochę sobie pomogłyśmy wykałaczkami do przytrzymania, a część dookoła.

Włożyłyśmy do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

Gęś jest dość tłusta, więc po 1,5 godziny zlałyśmy tłuszcz. Umyte, niewielkie młode ziemniaki przekroiłyśmy na pół i dorzuciłyśmy do brytfanki, w której już się porozpadały nieco jabłka. 

Piekłyśmy jeszcze godzinę.

Podałyśmy z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Jabłka z pieczenia warto rozetrzeć - powstanie mus, który doskonale łączy się z mięsem.



2 komentarze:

  1. Też byłam wczoraj w Rzeszowie :D
    Nie jestem pewna czy kiedykolwiek miałam okazję spróbować gęsi...

    OdpowiedzUsuń