Na pomysł zrobienia serniczków wpadłam kiedy z koleżanką z pracy rozmyślałyśmy o serniku z jednej z sieciowych kawiarni. W sumie to nie jest aż tyle roboty, a do kawy w południe taki mały serniczek na kilka gryzów będzie w sam raz.
Bardzo lubię serniki z owocami, dlatego postanowiłam dodać do mojego nieco dżemu jagodowego. Myślę, że super pasowałby też truskawkowy.
Składniki:
- 25 dkg twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- "kapka" esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany
- dżem do przybrania
Po włączeniu piekarnika na 180 stopni zabrałam się za mielenie twarogu. Zrobiłam to blenderem - szybko i bezboleśnie. Zmieniłam końcówkę, oddzieliłam żółtka od białek z 2 jajek. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę. Do żółtek dodałam 3 płaskie łyżki cukru i zmiksowałam aż cała masa zrobiła się jasnożółta. Dodałam ją do zmielonego sera, wsypałam proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną., dodałam śmietanę i odrobinę esencji waniliowej na oko, tak pewnie z pół łyżeczki. Wymieszałam wszystko dokładnie. Delikatnie, łyżka po łyżce dodawałam pianę z białek, aby serniczki były lekkie i puszyste.
Do silikonowej foremki na babeczki wlewałam po 2 łyżki masy, a na wierzch dodałam po pół łyżeczki dżemu. Z tej ilości otrzymałam 10 serniczków, które piekłam ok. 25 min.
boskie , po prostu boskie !!!
OdpowiedzUsuńAleż słodkie są takie serniczki. Wciągnęłabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńJuż przepis zapisałam :) I nie mogę się doczekać, żeby zrobić
OdpowiedzUsuńBardzo ładny mają kształt i tak ślicznie rumiane Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńdobrze, że akurat wpadłam na Twojego bloga i na ten przepis bo chodzi za mną sernik jakiś nietypowy. przepis zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńJako znawczyni sernika (nikt z moich znajomych nie zjadł tylu co ja :) i nadworna testerka Malwiny ogłaszam: serniczki były przepyszne i bardzo mięciutkie! Idealny poprawiacz humoru w pracy :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że się odchudzam....
OdpowiedzUsuńZrobię jutro :) a jaka śmietana ?
OdpowiedzUsuńJa dałam 18stkę, ale myślę, że dobra będzie też kremówka, byle była gęsta.
UsuńPozdrawiam :)
Dodałam 18stkę mimo, że nie jestem królową wypieków serniczki wyszły pyszne! Świetny przepis polecam wszystkim!!
UsuńDziękuje i pozdrawiam!:)
Bardzo,bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
Usuń