poniedziałek, 16 stycznia 2012

Zupa meksykańska z wołowiną i fasolą



Za oknem biało. Wieje i sypie. W takie dni aż człowiekowi chce się zjeść coś kolorowego i rozgrzewającego. Zupka meksykańska jest więc w sam raz. Z kolorowymi składnikami, wyraźnym smakiem, odrobiną chilli. Cóż chcieć więcej?








Składniki:

  • 25 dkg zmielonego chudego mięsa mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • ew. kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1l bulionu
  • 1 łyżka suszonych warzywek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • chilli do smaku
  • sól
  • ser żółty do posypania


Pokrojoną w grubszą kostkę cebulę podsmażyłam, dodałam do niej mięso mielone, a po kilku minutach paprykę. Podsmażam wszystko kilka minut, wrzucam fasolę i kukurydzę, po czym wlewam bulion, do którego dodaję przyprawy. Gotuję całość ok 20 min, do momentu, kiedy papryka będzie miękka. Wtedy dodaję puszkę pomidorów i ewentualnie odrobinę koncentratu pomidorowego (lubię dość pomidorowy smak). Wszystko zostawiam jeszcze ze 2 minutki na lekkim gazie. Podaję posypane żółtym serem. 



Można też dodać mniej bulionu, wtedy zrobi nam się z zupy po prostu danie chilli con carne.

5 komentarzy:

  1. Zupka a la chili con carne :) Też się na nią piszę, gdy za oknem zima :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, lubię takie pożywne zupki o zdecydowanym smaku ):

    OdpowiedzUsuń
  3. W sobotę robiłam podobną, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinko,taka petycja - więcej przepisów na zupy na blogu! Przynajmniej teraz :) Myślę, że w żadną porę roku tak chętnie się ich nie je, jak w zimę. A ta prezentowana powyżej, tak jak pisałaś, jest na zimę idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwelbiam tę zupę! Osobiście dodaję sok pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń