Za oknem biało. Wieje i sypie. W takie dni aż człowiekowi chce się zjeść coś kolorowego i rozgrzewającego. Zupka meksykańska jest więc w sam raz. Z kolorowymi składnikami, wyraźnym smakiem, odrobiną chilli. Cóż chcieć więcej?
Składniki:
- 25 dkg zmielonego chudego mięsa mielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 papryki
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów
- ew. kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1l bulionu
- 1 łyżka suszonych warzywek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- chilli do smaku
- sól
- ser żółty do posypania
Pokrojoną w grubszą kostkę cebulę podsmażyłam, dodałam do niej mięso mielone, a po kilku minutach paprykę. Podsmażam wszystko kilka minut, wrzucam fasolę i kukurydzę, po czym wlewam bulion, do którego dodaję przyprawy. Gotuję całość ok 20 min, do momentu, kiedy papryka będzie miękka. Wtedy dodaję puszkę pomidorów i ewentualnie odrobinę koncentratu pomidorowego (lubię dość pomidorowy smak). Wszystko zostawiam jeszcze ze 2 minutki na lekkim gazie. Podaję posypane żółtym serem.
Można też dodać mniej bulionu, wtedy zrobi nam się z zupy po prostu danie chilli con carne.
Zupka a la chili con carne :) Też się na nią piszę, gdy za oknem zima :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, lubię takie pożywne zupki o zdecydowanym smaku ):
OdpowiedzUsuńW sobotę robiłam podobną, pycha!
OdpowiedzUsuńMalwinko,taka petycja - więcej przepisów na zupy na blogu! Przynajmniej teraz :) Myślę, że w żadną porę roku tak chętnie się ich nie je, jak w zimę. A ta prezentowana powyżej, tak jak pisałaś, jest na zimę idealna :)
OdpowiedzUsuńUwelbiam tę zupę! Osobiście dodaję sok pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńZupa pyszna...sycąca...rozgrzewająca...!!! Robię ją po raz...nawet nie pamiętam ile razy ją robiłam i zawsze jest idealna!!
OdpowiedzUsuńZa każdym razem jak gotuje zupę meksykańską, to gotuje ja wg Twojego przepisu :) A znalazłem to dobrych kilka lat temu :)
OdpowiedzUsuńJest mi niezwykle miło! Bardzo dziękuję!
Usuń