niedziela, 22 stycznia 2012

Sałatka ryżowa z tuńczykiem



Szybka sałatka na imprezę - najwięcej czasu zajmuje gotowanie ryżu :)
Właśnie w weekend, w związku z urodzinami Brata, zabrałam się za robienie sałatek. Jako że już mieliśmy część przyjezdnych gości u siebie to żal było mi tracić czas na siedzenie w garach, więc musiałam zrobić coś ekspresowego. Myślę, że sałatka zdała egzamin :)



Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 puszki tuńczyka sałatkowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • +/- 8 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Ryż gotujemy al dente, ważne żeby nie był rozgotowany. Przelewamy zimną wodą, aby się nie sklejał. Ugotowane jajka i ogórki  kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, do której dokładamy pozostałe składniki: ryż, odsączone z zalewy kukurydzę i tuńczyka. Odrobinę solimy, pieprzymy według własnego gustu, doprawiamy dwiema łyżkami majonezu.



Kiedyś robiłam tę sałatkę jeszcze z cebulą, ale chyba taka wersja bardziej mi smakuje.

2 komentarze:

  1. ...dodaję jeszcze do niej bardzo dużo szczypiorku :)

    OdpowiedzUsuń