Szybka sałatka na imprezę - najwięcej czasu zajmuje gotowanie ryżu :)
Właśnie w weekend, w związku z urodzinami Brata, zabrałam się za robienie sałatek. Jako że już mieliśmy część przyjezdnych gości u siebie to żal było mi tracić czas na siedzenie w garach, więc musiałam zrobić coś ekspresowego. Myślę, że sałatka zdała egzamin :)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 puszki tuńczyka sałatkowego
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jajka
- +/- 8 ogórków kiszonych
- 2 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Ryż gotujemy al dente, ważne żeby nie był rozgotowany. Przelewamy zimną wodą, aby się nie sklejał. Ugotowane jajka i ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, do której dokładamy pozostałe składniki: ryż, odsączone z zalewy kukurydzę i tuńczyka. Odrobinę solimy, pieprzymy według własnego gustu, doprawiamy dwiema łyżkami majonezu.
Kiedyś robiłam tę sałatkę jeszcze z cebulą, ale chyba taka wersja bardziej mi smakuje.
Bardzo lubię takie sałatki!
OdpowiedzUsuń...dodaję jeszcze do niej bardzo dużo szczypiorku :)
OdpowiedzUsuń