czwartek, 19 stycznia 2012

Mini serniczki z dżemem jagodowym



Na pomysł zrobienia serniczków wpadłam kiedy z koleżanką z pracy rozmyślałyśmy o serniku z jednej z sieciowych kawiarni. W sumie to nie jest aż tyle roboty, a do kawy w południe taki mały serniczek na kilka gryzów będzie w sam raz.


Bardzo lubię serniki z owocami, dlatego postanowiłam dodać do mojego nieco dżemu jagodowego. Myślę, że super pasowałby też truskawkowy.

Składniki:

  • 25 dkg twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • "kapka" esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
  • dżem do przybrania

Po włączeniu piekarnika na 180 stopni zabrałam się za mielenie twarogu. Zrobiłam to blenderem - szybko i bezboleśnie. Zmieniłam końcówkę, oddzieliłam żółtka od białek z 2 jajek. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę. Do żółtek dodałam 3 płaskie łyżki cukru i zmiksowałam aż cała masa zrobiła się jasnożółta. Dodałam ją do zmielonego sera, wsypałam proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną., dodałam śmietanę i odrobinę esencji waniliowej na oko, tak pewnie z pół łyżeczki. Wymieszałam wszystko dokładnie. Delikatnie, łyżka po łyżce dodawałam pianę z białek, aby serniczki były lekkie i puszyste.
 

Do silikonowej foremki na babeczki wlewałam po 2 łyżki masy, a na wierzch dodałam po pół łyżeczki dżemu. Z tej ilości otrzymałam 10 serniczków, które piekłam ok. 25 min.

12 komentarzy:

  1. boskie , po prostu boskie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ słodkie są takie serniczki. Wciągnęłabym wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już przepis zapisałam :) I nie mogę się doczekać, żeby zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny mają kształt i tak ślicznie rumiane Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze, że akurat wpadłam na Twojego bloga i na ten przepis bo chodzi za mną sernik jakiś nietypowy. przepis zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako znawczyni sernika (nikt z moich znajomych nie zjadł tylu co ja :) i nadworna testerka Malwiny ogłaszam: serniczki były przepyszne i bardzo mięciutkie! Idealny poprawiacz humoru w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że się odchudzam....

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię jutro :) a jaka śmietana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam 18stkę, ale myślę, że dobra będzie też kremówka, byle była gęsta.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dodałam 18stkę mimo, że nie jestem królową wypieków serniczki wyszły pyszne! Świetny przepis polecam wszystkim!!
      Dziękuje i pozdrawiam!:)

      Usuń
    3. Bardzo,bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!

      Usuń