niedziela, 25 marca 2012

Pikantna pomidorówka z soczewicą





Kolejna wersja jednej z ulubionych zup. Nie znam nikogo, kto by nie lubił zupy pomidorowej. Postanowiłam ją trochę zmienić, wzbogacić o soczewicę, aby była bogatsza w białko, bardziej sycąca, a dzięki temu może wystarczy na cały obiad :)





Do zupy wykorzystałam resztkę zapasów od Babci - przecier z pomidorów. Nie każdy pewnie jest takim szczęściarzem, żeby Babcia podsyłała co trochę jakieś przetwory - wtedy trzeba się poratować kupnym albo koncentratem ;)


Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3/4 kubka zielonej soczewicy
  • 3/4 kubka ryżu
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonych warzywek
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • Pieprz cayenne do smaku
  • Sól
  • 2 łyżki śmietany




Do gotującego się bulionu wrzucam soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Po ok. 15 minutach dorzucam ryż i całość gotuję razem jeszcze 16 min (wg mnie optymalny czas gotowania białego ryżu). Sprawdzam czy aby na pewno soczewica i ryż są miękkie i wlewam babciny przecier. Doprowadzam do wrzenia, próbuję czy nie brakuje soli, dodaję dwie łyżki śmietany - w lodówce akurat znalazłam 30%, ale każda inna będzie tak samo doskonała :) Zdejmuję garnek z kuchenki, nalewam do miseczki i ewentualnie posypuję natką pietruszki.



1 komentarz:

  1. Czy mogłabyś przyjechać do domu i ugotować mi taką zupkę?

    OdpowiedzUsuń