czwartek, 22 marca 2012

Pierś nadziewana brokułami



Proste, a jednocześnie eleganckie danie, którym można podjąć gości albo po prostu zrobić na zwykły obiad. Zajmuje niewiele czasu, a prezentuje się całkiem ładnie. Nie zapominając o smaku z czystym sumieniem mogę polecić kurczaka w tej wersji.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3-4 różyczki mrożonego brokuła
  • 1 spory ząbek czosnku
  • Ok. 25 g serka topionego
  • Sól, pieprz

Brokuły wyciągam z zamrażalnika i zostawiam na kilka minut, aby łatwiej było je pokroić na drobniejsze części.


 
W międzyczasie myję i dokładnie oczyszczam pierś. Biorę nóż "obiadowy" i wbijam jego ostrze w środek piersi z grubszej strony jak na zdjęciu. Nie przekrawam mięsa, ale robię w nim coś na kształt kieszeni, do której będę wkładać farsz.



Kiedy brokuły lekko już się rozmrożą, ale nie za bardzo, kroję je na drobne części. Wrzucam na patelnię posmarowaną oliwą z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i lekko duszę. Po ok. minucie - dwóch dodaję serek topiony, solę i wszystko dokładnie mieszam. Brokuły powinny być jędrne, lekko twarde.



Farsz wkładam do kieszeni w piersi, którą solę i pieprzę. Układam na suchej patelni i smażę po ok. 5 min z każdej strony.

Po usmażeniu odstawiam mięso jeszcze na kilka minut, aby zatrzymać w nim wszystkie soki. Dopiero wtedy kroję na grube plastry i podaję.



1 komentarz:

  1. Niby proste, ale na pewno wprawi w zachwyt każdego z gości. Świetny patent!

    OdpowiedzUsuń