Risotto nikomu przedstawiać chyba nie trzeba :) Dziś w wersji z cukinią.
Dziś proporcje trochę większe, bo na obiedzie byliśmy w cztery osoby. Bardzo sympatyczny obiadek :)
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 1 1/2 cukinii
- 2 cebule
- Odrobina twardego sera (u mnie hiszpańskie Manchego :D)
- Bulion
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- Suszone warzywka
- Sól
Na oliwie chwilę podsmażam ryż, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach cukinię. Podlewam odrobiną wody, mieszam. Co jakiś czas sprawdzam czy płyn już się wchłonął i dolewam ją sukcesywnie. Dosypuję przyprawy.
Po ok. 20 min ryż powinien być już miękki - dodaję wtedy starty na małych oczkach ser - w związku z tym, że nie miałam parmezanu, ale miałam manchego, więc użyłam właśnie jego :) Radosny smak Hiszpanii :)
Wszystko mieszam i nakładam do miseczek :)
Bardzo, bardzo sympatyczny obiadek! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń