poniedziałek, 5 marca 2012

Zielone risotto z cukinią



Risotto nikomu przedstawiać chyba nie trzeba :) Dziś w wersji z cukinią.

Dziś proporcje trochę większe, bo na obiedzie byliśmy w cztery osoby. Bardzo sympatyczny obiadek :)

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 1/2 cukinii
  • 2 cebule
  • Odrobina twardego sera (u mnie hiszpańskie Manchego :D)
  • Bulion
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • Suszone warzywka
  • Sól



Na oliwie chwilę podsmażam ryż, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach cukinię. Podlewam odrobiną wody, mieszam. Co jakiś czas sprawdzam czy płyn już się wchłonął i dolewam ją sukcesywnie. Dosypuję przyprawy.

Po ok. 20 min ryż powinien być już miękki - dodaję wtedy starty na małych oczkach ser - w związku z tym, że nie miałam parmezanu, ale miałam manchego, więc użyłam właśnie jego :) Radosny smak Hiszpanii :)

Wszystko mieszam i nakładam do miseczek :)


1 komentarz:

  1. Bardzo, bardzo sympatyczny obiadek! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń