Dawno mnie tu nie było. Miałam dość intensywny tydzień. Ale czas to nadrobić.
W związku z tym, że jest sobota, postanowiłam odmienić nieco nudne śniadanie. Wiadomo, w tygodniu każdy spieszy się do pracy do szkoły, więc rano robi się szybko kanapki czy zalewa mlekiem płatki. W sobotę jest troszkę więcej czasu, więc dziś był chleb w jajku. Proste, a wyśmienite.
Takie śniadanko robiła mi często Babcia, kiedy byłam mała i przyjeżdżałam do niej na wakacje.
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 1 jajko
- Masło
- Dżem
Jajko rozbełtuję na talerzu i zanurzam w nim kromki chleba z obu stron. Masło rozpuszczam na patelni i smażę chleb po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie i lekko zbrązowieje. Zajadam z babcinym dżemem :)
Uwielbiałam jako dziecko, Mama mówiła na to poprostu grzanki z jajkiem, koniecznie wtedy z ketchup włocławek;) Ech, co to były za cudne czasy...;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń