...piekielnie dobry, piekielnie prosty, piekielnie ostry
Chce mi się pomidorów! Tak bardzo, że nawet ostatnio złamałam zasadę nie kupowania ich w sezonie zimowym. Zapłaciłam kilka dobrych złotych za niewiele pomidorków koktajlowych, które w smaku bardziej przypominały mokry papier niż pomidory... eh! Trzeba się ratować tymi puszkowymi!
A kiedy wraca się do domu o 23 po miłej posiadówce u znajomych i obiadu na następny dzień brak, wyobraźnia pracuje w momencie zdejmowania kurtki co by tu zrobić, żeby było jak najszybciej, ale i pysznie :)
Przed wyjściem wyciągnęłam z zamrażalnika pierś z kurczaka, chęć na pomidory pozostała, ostrość ostatnio jest "w cenie", a więc.... szybki ostry pomidorowy sos do makaronu z kurczakiem!
Składniki:
- 200 g makaronu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- ? papryczek chilli
- 1 puszka pomidorów
- Sól
- Przyprawa włoska
Makaron (u mnie penne pełnoziarniste) gotuję wg przepisu na opakowaniu - tak jest najlepiej :)
Papryczkę chilli kroję w bardzo drobną kosteczkę. Moja papryczka była dość duża, miała ok. 20 cm długości, więc postanowiłam dodać tylko połowę. Oczywiście, ilość papryczki to: kwestia gustu i ostrości warzywa. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam razem z papryczką, po chwili dodałam też drobno skrojonego kurczaka. Kiedy ten lekko się już podsmażył i był biały z każdej strony dodałam puszkę pomidorów, sól i ok. łyżeczkę - półtorej włoskiej przyprawy. Zostawiłam na ok. 5 min na wolnym ogniu, po czym wymieszałam z makaronem.
A może dodasz przepis do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata? Nie zapomnij o banerku akcji
OdpowiedzUsuń