Kolejna wersja jednej z ulubionych zup. Nie znam nikogo, kto by nie lubił zupy pomidorowej. Postanowiłam ją trochę zmienić, wzbogacić o soczewicę, aby była bogatsza w białko, bardziej sycąca, a dzięki temu może wystarczy na cały obiad :)
Do zupy wykorzystałam resztkę zapasów od Babci - przecier z pomidorów. Nie każdy pewnie jest takim szczęściarzem, żeby Babcia podsyłała co trochę jakieś przetwory - wtedy trzeba się poratować kupnym albo koncentratem ;)
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3/4 kubka zielonej soczewicy
- 3/4 kubka ryżu
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych warzywek
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- Pieprz cayenne do smaku
- Sól
- 2 łyżki śmietany
Do gotującego się bulionu wrzucam soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Po ok. 15 minutach dorzucam ryż i całość gotuję razem jeszcze 16 min (wg mnie optymalny czas gotowania białego ryżu). Sprawdzam czy aby na pewno soczewica i ryż są miękkie i wlewam babciny przecier. Doprowadzam do wrzenia, próbuję czy nie brakuje soli, dodaję dwie łyżki śmietany - w lodówce akurat znalazłam 30%, ale każda inna będzie tak samo doskonała :) Zdejmuję garnek z kuchenki, nalewam do miseczki i ewentualnie posypuję natką pietruszki.
Czy mogłabyś przyjechać do domu i ugotować mi taką zupkę?
OdpowiedzUsuń