środa, 4 stycznia 2012

Sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy




Kaszę jaglaną zaczęła mi zachwalać moja koleżanka i jednocześnie nauczycielka hiszpańskiego. Poczytałam co nie co i okazało się, że faktycznie ma same zalety! Wspomaga odchudzanie (któż nie odchudza się w dzisiejszych czasach?) ma pełno witamin, m.in. z grupy B, oraz krzemionkę, co jest dość niespotykane wśród innych artykułów spożywczych. Ta ostatnia wpływa podobnież korzystnie na funkcjonowanie stawów oraz wspomaga wzrost zdrowych włosów i paznokci oraz poprawia kondycję skóry. Jednym słowem - jedzmy kaszę jaglaną!



Niestety, w internecie nie można znaleźć wielu przepisów z dodatkiem tej kaszy, która z wyglądu przypomina kuskus. Praktycznie wszystkie propozycje są na słodko, ja jednak wolę potrawy słone :)







Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 1/2 pomidora
  • ok. 10-15 cm ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 8 gałązek mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/4-1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: suszone warzywka, sól, pieprz





Kaszę jaglaną gotujemy z solą i warzywkami ok. 15-20 min, a soczewicę ok. 25 (z tymi samymi przyprawami) - w proporcjach 1:2 kaszy/soczewicy do wody. Pomidora, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę, listki mięty szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dolewamy oliwę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie dosalamy do smaku.

4 komentarze:

  1. Czy sałatkę można jeść na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jadłam na zimno. Nie przepadam za podrzewanym pomidorem ani ogórkiem, więc ja bym jej nie podgrzewała. Można spróbować od razu po przygotowaniu, ale fajnie jak postoi trochę i smaki sie przegryzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Gąsko,
    chętnie wpadłbym do Ciebie i Twojego brata na taką pyszną strawę

    pozdrawiam,
    Texas

    OdpowiedzUsuń
  4. Texas?? Wpadaj koniecznie! Zawsze chętnie Cię ugościmy! Cieszę się, że tu zajrzałeś :):):)

    OdpowiedzUsuń