środa, 21 marca 2012

Mus czekoladowy z nutką pomarańczową



Bardzo prosty i smaczny deser, do tego zdrowy, bo zrobiony z gorzkiej czekolady, mleka i jedynie odrobiny cukru :) Jedynym minusem jest to, że trzeba na niego trochę poczekać aż stężeje w lodówce :)



Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • Sok z jednej pomarańczy


Mleko podgrzewam w garnku. W międzyczasie oddzielam żółtka od białek ze sparzonych jajek. Z białek ubijam pianę.



Kiedy mleko już będzie gorące, dodaję do niego czekoladę i energicznie mieszam aż się rozpuści. Dodaję jeszcze 3 łyżki cukru, sok z pomarańczy oraz dwa żółtka. Jeśli ktoś chciałby zrezygnować z soku warto dodać jeszcze odrobinę cukru. Chwilkę mieszam i delikatnie dodaję pianę z białek. Czekam aż zabulgocze delikatnie  ze dwa razy i przelewam do przezroczystych naczyń, które wkładam do lodówki na min. 4-5 godzin. Przed podaniem wyciągam ok. 15-20 min wcześniej, aby mus osiągnął temperaturę pokojową - jest dużo lepszy niż zimny :)
Posypuję startą czekoladą.

4 komentarze:

  1. Ile porcji wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam szybkiego, łatwego ale i pysznego deseru............... znalazłam :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję,że będziesz zadowolona z efektu:)

    OdpowiedzUsuń