W związku z odwiedzinami Martynki i Radka postanowiłam zrobić coś nowego. Wiedząc, że Radek uwielbia placki ziemniaczane wymyśliłam, że zrobię coś na ich kształt, ale zmieniając nieco składniki. Postanowiłam zrobić placki z marchewki a la ziemniaczane. Muszę stwierdzić, że efekt był bardzo satysfakcjonujący - lekka słodycz marchewki i odrobina ostrości idealnie ze sobą współgrały. Polecam serdecznie :)

Składniki:
- 1 kg marchwi
- Ok. szklanki mąki razowej (w zależności od wilgotności marchewki)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Umytą marchewkę ścieram na grubych oczkach tarki. Dodaję do niej 2 jajka, przyprawy oraz mąkę - ok. szklanki, ale ilość mąki zależy tak naprawdę od wilgotności marchewki. Jeśli będzie bardzo mokra potrzeba nam będzie trochę więcej, jeśli nie będzie miała w sobie dużo soków - trochę mniej. Wszystko dokładnie mieszam i smażę jak zwyczajne placki ziemniaczane.Podałam je z sosem zrobionym ze zmieszanego majonezu, keczupu i musztardy. Bomba!

Rado był zachwycony, nawet mimo tego, że jest mięsożernym maniakiem, dlatego PLACKI MISTRZ.
OdpowiedzUsuń