poniedziałek, 19 marca 2012

Placki marchewkowe na ostro




W związku z odwiedzinami Martynki i Radka postanowiłam zrobić coś nowego. Wiedząc, że Radek uwielbia placki ziemniaczane wymyśliłam, że zrobię coś na ich kształt, ale zmieniając nieco składniki. Postanowiłam zrobić placki z marchewki a la ziemniaczane. Muszę stwierdzić, że efekt był bardzo satysfakcjonujący - lekka słodycz marchewki i odrobina ostrości idealnie ze sobą współgrały. Polecam serdecznie :)



Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • Ok. szklanki mąki razowej (w zależności od wilgotności marchewki)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3  łyżeczki chilli
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
  • Odrobina świeżo zmielonego pieprzu

    Umytą marchewkę ścieram na grubych oczkach tarki. Dodaję do niej 2 jajka, przyprawy oraz mąkę - ok. szklanki, ale ilość mąki zależy tak naprawdę od wilgotności marchewki. Jeśli będzie bardzo mokra potrzeba nam będzie trochę więcej, jeśli nie będzie miała w sobie dużo soków - trochę mniej. Wszystko dokładnie mieszam i smażę jak zwyczajne placki ziemniaczane.



    Podałam je z sosem zrobionym ze zmieszanego majonezu, keczupu i musztardy. Bomba!

    1 komentarz:

    1. Martynioch i mroczny Radovan66619 marca 2012 19:03

      Rado był zachwycony, nawet mimo tego, że jest mięsożernym maniakiem, dlatego PLACKI MISTRZ.

      OdpowiedzUsuń