środa, 29 lutego 2012

Babeczki z szynką i groszkiem



Coś dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią szynkę :) Dobre na pierwsze i drugie śniadanie czy też na kolację. Puszyste i lekko słonawe. Tak jak lubię :)



Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 20 dkg wędliny
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 czerwonej papryki

Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, cukier, oliwę i majonez wrzucam mieszam dokładnie. Ciasto jest dość gęste. Kiedy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę dorzucam pokrojone w drobną kostkę szynkę i paprykę oraz mrożony groszek. Dokładnie mieszam i nakładam po sporej łyżce do foremek na muffiny.




Piekę w 200 stopniach 30 min.

Z tej ilości składników otrzymuję 12 babeczek.





4 komentarze:

  1. ciasto po pieczeniu ok.40 min w temp.200 stopni nie jest upieczone - jest wilgotne.
    Babeczki nie wygladaja tak ladnie jak u Ciebie i nie sa puszyste.

    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia piekarnika? Ja na pewno piekłam je pół godziny - koniecznie bez termoobiegu!

      Usuń
  2. w muffinach ciasto zawsze jest wilgotne troche..to ich urok..

    OdpowiedzUsuń
  3. Cale zycie z przekonaniem ze babeczki to tylko na slodko a tu prosze! :D dodalam szynki HKani i groszku dawtona i mi wyszly super :)

    OdpowiedzUsuń