Coś dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią szynkę :) Dobre na pierwsze i drugie śniadanie czy też na kolację. Puszyste i lekko słonawe. Tak jak lubię :)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki oliwy
- 20 dkg wędliny
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1/2 czerwonej papryki
Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, cukier, oliwę i majonez wrzucam mieszam dokładnie. Ciasto jest dość gęste. Kiedy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę dorzucam pokrojone w drobną kostkę szynkę i paprykę oraz mrożony groszek. Dokładnie mieszam i nakładam po sporej łyżce do foremek na muffiny.
Piekę w 200 stopniach 30 min.
Z tej ilości składników otrzymuję 12 babeczek.
ciasto po pieczeniu ok.40 min w temp.200 stopni nie jest upieczone - jest wilgotne.
OdpowiedzUsuńBabeczki nie wygladaja tak ladnie jak u Ciebie i nie sa puszyste.
Iwona
Może to kwestia piekarnika? Ja na pewno piekłam je pół godziny - koniecznie bez termoobiegu!
Usuńw muffinach ciasto zawsze jest wilgotne troche..to ich urok..
OdpowiedzUsuńCale zycie z przekonaniem ze babeczki to tylko na slodko a tu prosze! :D dodalam szynki HKani i groszku dawtona i mi wyszly super :)
OdpowiedzUsuń