piątek, 17 lutego 2012

Piersi w sosie z orzeszków ziemnych



Od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie orzeszki ziemne. I kurczak wraz z nimi :)
W końcu odważyłam się poeksperymentować i wyszło coś naprawdę fajnego :)

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 1 niewielka cebula
  • Ok. 1 cm imbiru
  • Sok z niecałej połowy cytryny
  • 1 szklanka wody
  • Sól, chilli do smaku, suszone warzywka

Pierś z kurczaka pozbawiam wszelakich błonek i tłuszczu. Myję w zimnej wodzie i suszę papierowym ręcznikiem. Lekko oprószam solą. I tu wypróbowałam sposób Brata koleżanki: pierś kładę na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i nie ruszając jej smażę 5 min z jednej, 5 min z drugiej strony. Odstawiam, nie kroję jej od razu, żeby nie straciła soków. W ten sposób otrzymujemy naprawdę soczyste mięsko z lekko chrupiącą skórką.

A teraz sos - dosłownie kilka minut. Małą paczkę orzeszków wrzucam do blendera. Dolewam ok. pół szklanki wody, aby orzeszki łatwo zmiksowały się na gładką masę. Nie bójmy się orzeszków solonych - i tak trzeba będzie jeszcze szczyptę dosypać :)

Niewielką cebulkę kroję byle jak i podsmażam na niewielkiej ilości masła. Ścieram świeży imbir, dodaję pastę z orzeszków, resztę wody i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam na niewielkim ogniu na jakieś 5 min, po czym wszystko jeszcze raz dokładnie miksuję.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pierś wygląda na bardzo soczystą. Do tego ten sosik.. Poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak usłyszałam z czego jest sos, to zastanawiałam się, czy będzie mdły. Ale przyprawiony według Twojego pomysłu jest trochę pikantny i to bardzo dobrze mu robi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sos bbrzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń