niedziela, 12 lutego 2012

Filet z dorsza rzecz niezgorsza - wersja portugalska

...czyli wspólne domowe kucharzenie



Jak już wspominałam - ryb za bardzo nie jadam (oprócz tuńczyka z puszki). Jednak parę razy zdarzyło mi się je jeść - warunek konieczny: brak rybnego smrodu. Zawsze kiedy słyszę o dorszu przypominają mi się wakacje z Rodzicami nad morzem w Poddąbiu wieki temu. Mieliśmy wtedy po kilka lat. Pewnego dnia zajrzeliśmy do smażalni ryb, gdzie F. (fanatyk rybny) smakował rekina, a ja - namówiona przez Rodziców hasłem "filet z dorsza rzecz niezgorsza" zjadłam takowego. Zdarzyło mi się to na pewno jeszcze raz, kiedy podczas pewnej wizyty zostałam uraczona nim przez gospodarzy, nieświadomych moich (nie)rybnych gustów. Znów wspomniałam wyjazd nad morze i dałam radę :)

Na weekend przyjechałam do Rodziców. Widząc piękne świeże filety z dorsza postanowiłam spróbować się przemóc, a przynajmniej zrobić komuś przyjemność. Wzięłam więc 40 deko, a z Mamą zabrałyśmy się za myślenie jak by tu go zrobić. Pomysłów było kilka, ale stanęło w końcu na wersji portugalskiej w sosie. Oto i wynik naszej pracy :)

Składniki:

  • 4 płaty dorsza (ok. 40 dkg)
  • 1 cebula
  • 4 pomidory z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 - 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • Sól, pieprz



Płaty dorsza myjemy w zimnej wodzie. Lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy oliwą i odstawiamy na jakieś pół godzinki.



Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy białe wino (uprzednio sprawdzając czy aby nie mdłe:P) i dusimy wszystko kilka minut.



Sos miksujemy blenderem. Płaty dorsza lekko solimy i posypujemy pieprzem. Układamy na sosie i lekko mieszamy. Na najmniejszym ogniu dusimy całość 15 min. Podajemy z bułeczką posmarowaną masełkiem i resztą białego wina :)


    2 komentarze:

    1. Muszę przyznać, że to proste i bardzo nieczasochłonne danie jest wyśmienite! Sosik - rewelacja! Dodany do dorsza powoduje, że nawet przeciwnicy ryb zjedzą potrawę z przyjemnością.

      OdpowiedzUsuń
    2. Dorsz podany z winem i z bagietka - pyszny! Zapewne urok dania tkwi w jego prostocie, ale gdyby dodać więcej przypraw do sosu, np. papryki? Co na to specjaliści...?:)

      OdpowiedzUsuń