poniedziałek, 14 maja 2012

Risotto z groszkiem i kurczakiem



Wybieraliśmy się w sobotę na koncert juwenaliowy (swoją drogą Illusion i Apocalyptica zagrali genialnie!). A że cały dzień trochę przebimbaliśmy, bo trzeba było odespać pogaduchy do prawie 4 rano to i gotować się trochę nie chciało to trzeba było zrobić coś szybkiego i nie angażującego, żebyśmy nie padli pod sceną :) Stąd też wzięło się risotto.

Składniki:

  • 1 kubek ryżu
  • 1 kubek mrożonego groszku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • Odrobina parmezanu
  • Sól, suszone warzywka, pieprz
  • Ok. 2,5 kubka wody lub bulionu

Drobno pokrojoną cebulę podsmażam chwilę, po czym dodaję do niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Mieszam przez moment i dodaję groszek. Po jakiś dwóch minutach wsypuję ryż, chwilkę podsmażam. Stopniowo dolewam wody, kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję, dodaję kolejną - aż do momentu kiedy ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 min - tak plus/minus). W międzyczasie wszystko solę, dodaję ok. 2 łyżeczek suszonych warzywek i pieprz. Pod sam koniec dodaję łyżeczkę masła i odrobinę startego parmezanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz