niedziela, 27 maja 2012

Młoda kapustka




Jest to danie - podobnie jak botwinka - które muszę zrobić przynajmniej raz w roku! Zimą nie mogę się doczekać młodej kapusty! I choć za kiełbasą ogólnie nie przepadam - nie wyobrażam sobie tej potrawy bez odrobiny kiełbasy!


Kiedy zjem młodą kapustkę - wiem, że lato już tuż - tuż!



Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 3 cebule
  • 1 laska kiełbasy (ok. 25 dkg)
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól i suszone warzywka


 Zaczynam od krojenia kapusty na dowolnej wielkości paski. Cebulkę kroję w kostkę, a kiełbasę - w ćwierćtalarki. W garnku podgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę i chwilę mieszam. Dodaję kiełbasę i podsmażam razem  z cebulą kilka minut.



Po tym czasie zaczynam dodawać kapustę. Jako że cała w garnku mi się by od razu nie zmieściła - robię to stopniowo. Kiedy poprzednia porcja odrobinę zmniejszy swoją objętość (trwa to kilka - kilkanaście sekund), dodaję następną. W międzyczasie dolewam ok. 3/4 kubka wody.

Koperek drobno siekam i wrzucam do potrawy. Dodaję płaską łyżeczkę soli i dwie łyżeczki suszonych warzywek.

Zostawiam danie na wolnym ogniu pod przykryciem i duszę ok. 40 min, do momentu, kiedy kapustka będzie miękka. Dodaję 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - dla smaczku ;)

Zajadam z chlebem lub bułeczką!

5 komentarzy:

  1. Kiełbasa w kapuście być musi, nie ma zmiłuj! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam młodą kapustkę, Twoja wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna. Do tego bułeczka z masełkiem... Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką młodą kapustkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co roku czekam na taką kapustkę ;)

    OdpowiedzUsuń