poniedziałek, 7 maja 2012

Letni chłodnik na zsiadłym mleku



Robiliśmy taki chłodnik latem w domu rodzinnym. Wszyscy go uwielbiamy, może oprócz Brata...ale z Mamą i Tatą zajadaliśmy się tak, że aż uszy się trzęsły.



Uważam, że to bardzo fajne danie: na zimno, więc idealne na upał jaki był w weekend, ma mnóstwo witamin, bo składa się w większości ze świeżych warzyw, a zsiadłe mleko czy kefir dodaje mu tylko wakacyjności :)

Składniki:


  • 1 duży pomidor
  • 1/2 średniego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • Kilka rzodkiewek
  • 2 - 3 jajka
  • 1/2 - 3/4 l zsiadłego mleka lub kefiru
  • Sól


Pomidora, ogórka, papryką oraz ugotowane na twardo jajka kroję w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. Szczypiorek z dymką siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję sporą ilość soli (mam wrażenie, że zsiadłe mleko kamufluje smak soli) i zalewam zsiadłym mlekiem lub kefirem. Przybieram szczypiorkiem :)
 

1 komentarz:

  1. Tak proste, że aż genialne :) Teraz czekam tylko na upały. Poszerzyłaś mój osobisty asortyment dań idealnych na lato. Do tej pory twierdziłam, że nadają się do tego tylko młode ziemniaczki polane masełkiem, z koperkiem, jajko sadzone i wielka szklanka zimnego kefiru :)

    OdpowiedzUsuń