poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

...i pierwszy w tym roku obiad na balkonie :)


                                                                                       
Kolejny domowy przepis! Uwielbiamy tę zapiekankę! W domu zawsze robiliśmy w takim dużym, prostokątnym naczyniu żaroodpornym, wyjadaliśmy 3/4 na obiad, a później odsmażaliśmy sobie na śniadanie. Zazwyczaj już było niewiele, bo gdzieś po drodze też ktoś skubnął :)

Żałuję, że w Krakowie mam tak małe naczynie (ok. 20 cm średnicy). Bo właściwie pewnie sama bym dała jej radę ;) 

Składniki: 

  • 5-6 ziemniaków
  • 20 dkg mięsa mielonego
  • 2-3 cebule
  • Kilka plasterków sera
  • Sól, pieprz, suszone warzywka
Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 - 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa


                                                                                                                       
    Obrane ziemniaki kroję w ok. 5 mm plasterki i podgotowuję mniej więcej 12 min - tak, aby były prawie miękkie.



                                                                                                                   
    Mięso mielone, tym razem indycze (choć wołowe też się świetnie spisuje), podsmażam z solą, pieprzem i suszonymi warzywkami.


                                                                                                                   
    Cebulę kroję na półplasterki i podsmażam je na tej samej patelni co mięso - również dodaję soli i suszonych warzywek.

    Przygotowuję beszamel tak jak do zapiekanki z kaszy: rozpuszczam masło, dodaję do niego mąkę i energicznie mieszając rózgą dodaję powoli, partiami mleko - tak, aby nie zrobiły się żadne grudki, na koniec dodaję jajko. Dodaję soli, dużo świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej.




    W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układam warstwami: ziemniaki, mięso, ziemniaki, cebulę, ziemniaki, ser i na koniec polewam wszystko sosem beszamelowym.


    W 175 stopniach zapiekam ok. 45 min - do momentu powstania brązowej skórki na wierzchu. Nie przykrywam naczynia.


    Najbardziej lubię do zapiekanki w ramach surówki dodać ogórka kiszonego - komponuje się idealnie!


    A dziś było tak pięknie, że jedliśmy po raz pierwszy obiad na balkonie :) Uroczo!


    5 komentarzy:

    1. bardzo lubie takie syte, warzywno-mięsne zapiekanki.
      podoba mi się ta spieczona skorupka na wierzchu ;] dodaje zapiekance jakiejś kuszącej magii.

      OdpowiedzUsuń
    2. Tak, jak mundur/koloratka/małe dziecko w chuście dodaje każdemu facetowi jakieś +20 do ogłady, tak jedzenie na zewnątrz (a w szczególności na balkonie:), kiedy jest ładna pogoda, dodaje +20 do smaku danej potrawy! :) Dziękuję Ci bardzo za zaproszenie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ja dziękuję za rolki, towarzystwo i miłe pogaduszki :) Te nad Wisłą i te na balkonie też! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. no tak przepis fajny ale wiele niedomówień
      1. nie jest napisane co z ziemniakami (domniemam że należy je pokroić w plastry)
      2.SOS BESZAMELOWY... w składzie napisane jajko kiedy je dodajemy do sosu ???
      no ksiązki kucharskiej to nie kupił bym od Ciebie

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszę się, że przepis się podoba :)
        Jeśli chodzi o ziemniaki to jest jak byk napisane, żeby pokroić je w 5 mm plasterki (widać to również na zdjęciu), a jeśli chodzi o jajko to faktycznie mi się zgubiło, ale przy odrobinie wysiłku i kliknięciu w link zapiekanki ziemniaczanej widzimy dokładny podpis.
        Tak czy siak na przyszłość fajnie by było jakbyś się podpisał pod komentarzem, bo anonimowo to krytykować każdy potrafi ;)
        Pozdrawiam

        Usuń