Kiedy robię makaron z tuńczykiem zawsze jest on w sosie pomidorowym. Dziś pomyślałam sobie, że mogłabym zrobić taki makaron w sosie śmietanowym. Efekt naprawdę mile mnie zaskoczył, choć może następnym razem pominę natkę pietruszki, która co prawda jest zielonym akcentem cieszącym oko, ale jednak ja chyba do końca za nią nie przepadam ;)
Składniki:
- 200 g makaronu
- 1 puszka tuńczyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 - 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml śmietany 12%
- Sól, pieprz
Makaron standardowo gotuję wg przepisu na opakowaniu. Tym razem wybrałam kokardki :)
Cebulę kroję na cienki paseczki. Moja była dość duża, dlatego przed poszatkowaniem każdej połówki nacięłam ją jeszcze w dwóch miejscach, tak by powstały 3 równe części.
Cebulę podsmażyłam dość dobrze, z dodatkiem soli, żeby się zeszkliła i nie przypaliła i kiedy była już miękka - dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tuńczyka. Zamieszałam i dolałam śmietany. Dosoliłam do smaku i dodałam sporą ilość świeżo mielonego pieprzu.
Sos wymieszałam z makaronem i posiekaną natką.
Świetny i prosty przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam, a śmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńJa dodaje zwykla, kwasna smietane 12 lub 18 %.
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) dziś to będzie mój obiad :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się:) Dziś to też mój przepis na obiad:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany może byc jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńPewnie może, ale na pewno nie będzie aż tak smaczne - będzie bardziej dietetyczne, ale trzeba się liczyć z tym, że będzie bardziej kwaskowe i mniej delikatne.
UsuńPozdrawiam!