poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Bakłażan po kaszmirsku



Przepis trochę podpatrzony w "Bombaju", choć nie do końca. Już od dłuższego czasu go przyrządzam, nawet jakieś 3,5 roku temu dostałam III miejsce w konkursie właśnie za ten przepis. Może będzie nie do końca taki sam, ale niezbyt często udaje mi się zrobić dwa razy dokładnie to samo.

Jest to jedno z moich ulubionych dań.

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki pomidorów z puszki (ok. 1/3 puszki)
  • Sól 
  • Pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka suszonych warzywek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • Odrobina wody
  • Olej do smażenia

 
Przygotowania możemy zacząć trochę wcześniej, nawet poprzedniego dnia. Umyte bakłażany nacinamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-250 stopni na ok. 15-20 min, do momentu, kiedy będą miękkie. Dzięki upieczeniu pozbędziemy się goryczki, nadmiaru wody oraz łatwo obierzemy warzywa ze skórki.



Cebulę i paprykę kroję w niewielką kostkę. Najpierw na oleju podsmażam cebulę, po kilku chwilach kiedy lekko się zeszkli dodaję paprykę. Obranego bakłażana również kroję w kostkę lub coś co ją przypomina ;) Dodaję do cebuli i papryki, dosypuję wszystkie przyprawy. Dolewam ok. 50 ml wody i łyżkę śmietany 30 %. Próbowałam zrobić wersję bardziej dietetyczną, ale jednak 30% śmietana musi być. Z chudszą danie wychodzi mniej smaczne, a z jogurtem już całkiem odpada jak dla mnie, bo robi się kwaśne. Dlatego uważam, że lepiej dać mniej, a tłustszej śmietany.

Po ok. 5 minutach dodaję pomidory i duszę na małym ogniu kolejne pięć.

Podaję z ryżem, grzankami lub indyjskich chlebkiem naan.


1 komentarz:

  1. Dodałam trochę drobno pokrojonego i podsmażonego kurczaka, a zamiast śmietany - jogurt. Też było dobre, choć ze śmietaną na pewno byłoby jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń