poniedziałek, 28 stycznia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami




Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane. Moja ulubiona, bo kojarząca się z dzieciństwem, to zapiekanka z mięsem. Ale że lubię sobie urozmaicać obiady (a po części i dlatego, że w naszym sklepie nie mielą mięsa) robię od czasu do czasu zapiekankę z warzywami. Jest równie pyszna.



Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • Ulubiona mieszanka warzywna
  • Ok. 50g sera żółtego
  • Sól, suszone warzywka



 Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 - 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Ziemniaki obieram i gotuję w całości lub od razu pokrojone w plasterki ok. 5 mm. Cebulę kroję w piórka, podsmażam z solą i suszonymi warzywkami.

Wysmarowaną masłem foremkę wykładam plasterkami ugotowanych ziemniaków, na które wysypuję mrożoną mieszankę warzywną. Przykrywam ją podsmażoną cebulą, a następnie kolejną warstwą ziemniaków.



Całość posypuję startym serem i polewam sosem beszamelowym, przygotowanym w następujący sposób:
W rondelku rozpuszczam masło i stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając rózgą. Kiedy nie będzie żadnych grudek dodaję powoli mleko, cały czas mieszając. Wrzucam jajko i energicznie mieszam całość. Dosypuję szczyptę gałki muszkatołowej, sól i świeżo zmielony pieprz. Chwilę jeszcze mieszam na niewielkim ogniu, żeby sos zgęstniał, ale nie zagotował się.



Przygotowaną zapiekankę wkładam do rozgrzanego na 175 stopni piekarnika na ok. 45 min (do momentu, kiedy wierzch nie zrobi się apetycznie brązowy).


3 komentarze:

  1. Jaki pyszny pomysł na potrawę ze składników, które zawsze są w domu ! Wypróbuję na pewno , może z oscypkiem ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam, pyszne :D
    Osobiście robiłam bez suszonych warzyw, i mogłam dodać jeszcze jakichś przypraw, ale i tak wyszło bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń