poniedziałek, 14 stycznia 2013

Urodzinowy łosoś na szpinakowej pierzynce



Dziś są urodziny mojego kochanego Brata. W związku z tym postanowiłam mu zrobić kulinarną przyjemność. Pomyślałam, że lepszym pomysłem niż zeszłoroczne babeczki będzie coś, co uwielbia, a co rzadko jada ze względu na moje kubki smakowe. Postanowiłam, że zrobię mu jakąś rybkę.

Padło na łososia...

Składniki:

  • 20 dkg filetu z łososia
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól





Szpinak:

  •  25 dkg mrożonych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cm imbiru
  • Sól
  • Płatki chilli
  • 1 łyżeczka suszonych warzywek
  • 1 łyżeczka śmietany

Filet dokładnie umyłam i zamarynowałam w oliwie, przeciśniętym przez praskę czosnku, startym imbirze i soku z cytryny. Dokładnie wymieszałam i natarłam rybę. Odstawiłam na godzinę.

W międzyczasie włączyłam piekarnik, umyłam dwa ziemniaki, zawinęłam je w folię i zapiekałam ok. 50 min w 180 stopniach.

Na patelni rozgrzałam oliwę, na której podsmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Dodałam mrożone liście szpinaku, posoliłam (obficie, bo jakoś ciągle był niesłony), dodałam suszone warzywka i sporą ilość chilli. Podsmażałam jakieś 12 min, a na koniec, już po ściągnięciu z ognia, dodałam łyżeczkę śmietany 18%.

Rybę zawinęłam w folię tak, aby powietrze miało sporo miejsca do cyrkulacji. Zapiekałam 12 min w temp. 180 stopni.

Jubilat pochwalił, a nawet i ja skusiłam się na kawałek łososia :)








6 komentarzy:

  1. pyszny to pomysł. takiego łososia na szpinaku zjadałabym w urodziny sto razy chetniej niż jakikolwiek tort:))

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda :-) uwielbiam łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Filip taką siostrę powinien nosić na rękach :) Tort rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka siostra to skarb! Łosoś pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli Ty, Malwinko, zaczniesz jeść ryby, to już będzie prawdziwa kulinarna rewolucja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Łosoś wygląda pysznie, mój mąż również by się ucieszył z takiego prezentu, więc jutro u mnie też łosoś, tylko z chrzanowym puree(kuchnia lidla), zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń