wtorek, 22 stycznia 2013

Szpinak z serem żółtym



Zanim po raz pierwszy zrobiłam indyjski ser paneer zastępowałam go zwykłym serem żółtym. Dawno już nie jadłam szpinaku pod taką postacią i nawet ciężko mi powiedzieć co przywiodło mi jego wspomnienie. Chodził już za mną kilka dni aż w końcu dziś udało mi się go przygotować.

Składniki:

  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 1 cebila
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 łyżeczka suszonych warzywek
  • Sól, słodka papryka, pieprz cayenne, płatki chilli do smaku
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 20 dkg twardego żółtego sera

 
Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na oleju i dodaję szpinak. Kiedy już lekko się rozpuści dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i starty świeży imbir. Dosypuję przyprawy - odrobinę soli, po łyżeczce suszonych warzywek i słodkiej papryki, pieprz cayenne i trochę płatków chilli. Oczywiście, szpinak można też zrobić łagodny, bez dodatku dwóch ostatnich przypraw. Podsmażam całość ok. 10 min, dodaję śmietanę. Na sam koniec dorzucam pokrojony w kostki żółty ser, mieszam i po ok. minucie wyłączam potrawę.

Podałam z brązowym ryżem.

4 komentarze:

  1. Szpinak i ser - uwielbiam, po prostu uwielbiam to połączenie :) Chyba jutro będzie to mój dodatek do makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ten szpinak :D polecam gorąco przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię gotować, ale twoje przepisy są na tyle proste i zapewne pyszne, że chyba ugotuję przynajmniej pół bloga :)
    Uwielbiam szpinak, ale nigdy nie potrafiłam go odpowiednio doprawić. Kiedy zrobiłam go tak, jak radzisz w przepisie wyszedł doskonały! Czekam na kolejne szpinakowe inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń