poniedziałek, 23 lipca 2012

Zupa - krem z cukinii



Zostałam sama w domu. Dla jednej osoby to trochę się nie chce gotować. Ale postanowiłam się jednak przemóc, bo przecież lepsza szybka zupa niż zwykłe kanapki. Coś ciepłego by wypadało zjeść.

W tym roku nie robiłam jeszcze zupy z cukinii. A bardzo ją lubię. W ogóle lubię cukinię pod każdą postacią. Pomyślałam więc, że zrobię sobie szybką zupę - krem, która nie dość, że jest smaczna to jeszcze pięknie zielona!


Składniki:


  • 2 cukinie (ok. 75 dkg)
  • 2 średnie cebule
  • 3/4 l bulionu
  • 1 łyżka suszonych warzywek
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól do smaku
  • Oliwa + masło do smażenia


Pokrojoną w półplasterki cebulę podsmażam ok 3 minut na rozgrzanej oliwie z łyżeczką masła. Po tym czasie dodaję do niej pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki cukinię. Podsmażam kolejne 3 minuty, po czym zalewam bulionem. Dodaję suszone warzywka i odrobinę soli. Gotuję wszystko ok. 10 min, dopóki cukinia nie będzie miękka. Sprawdzam czy nie brakuje soli. Dodaję łyżkę śmietany i wszystko miksuję. Zupa gotowa!


Nie obieram cukinii, ponieważ uważam, że pod skórką jest to, co najlepsze. Dodatkowo, po zmiksowaniu, dodaje jeszcze pięknego, zielonego koloru.


5 komentarzy: