poniedziałek, 2 lipca 2012

Makaron z groszkiem i papryką w sosie śmietanowo - serowym



Miał być makaron ze szpinakiem. A tak w ogóle to miał być królik, którego przywiozła mi Mama. Jednak stwierdziłam, że stanie przy kuchence zbyt długo w przypadku królika dziś jest nie na miejscu, m.in. ze względu na konkretny upał, a szpinak nie wyszedł, bo pamięć zawiodła i szpinaku w zamrażalniku nie było.

Pomyślałam więc chwilę i doszłam do wniosku, że zrobię ten oto makaron. Zielono - biało - czerwony wbrew pozorom nie w celu kibicowania Italii - tak po prostu wyszło. Ja zawsze i wszędzie kibicuję Hiszpanii i pieję teraz z zachwytu, że tak ładnie wygrali (bo to, że wygrają, to było jasne jak słońce:D)



Składniki:


  • 150 g makaronu
  • 1 kubek groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 50 g serka topionego
  • 50 g śmietanki 30%
  • Przyprawy: sól, suszone warzywka





Makaron standardowo ugotowałam wg przepisu z opakowania.

Cebulę i paprykę pokroiłam niedbale, w większe kawałki. Najpierw lekko podsmażyłam cebulę, następnie dołożyłam paprykę, posypałam solą i suszonymi warzywkami i podsmażałam jeszcze ok. 2 minuty. Niestety, papryka jeszcze kupna, bo moja wygląda dopiero tak:



Dodałam groszek zielony, co jakiś czas mieszając całość. Po 2-3 minutach dodałam pół serka topionego, rozmieszałam i śmietanę. Poddusiłam kolejne 3-4 minuty, aby groszek był już miękki.

Całość wymieszałam i gotowe.



Jeszcze raz:

¡Campeones! ¡Viva España!

A tak w ogóle to przepraszam za mały postój - zajęcia dodatkowe trochę mnie zaabsorbowały, ale postaram się wszystko nadrobić :)

    2 komentarze:

    1. O jaaaaacie! jaka masz paprykę :)))

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak mnie odwiedzisz to zobaczysz jeszcze jakie mam pomidory!

      OdpowiedzUsuń