Selera nie każdy lubi za jego charakterystyczny smak. Jako dziecko go nie znosiłam, a teraz uwielbiam! Żałuję tylko, że się tak ciężko go obiera ;) Do zupy selerowej zbierałam się już jakiś czas i w końcu się udało!
Składniki:
- 1 seler (ok. 70 dkg)
- 1/2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 l bulionu
- Masło i olej
- Sól i pieprz
Zupa jest banalnie prosta. Wszystkie warzywa obieram i kroję w kostkę. W garnku podgrzewam olej z łyżką masła - najpierw wrzucam cebulę, a gdy ta będzie zeszklona pozostałe warzywa. Chwilę podsmażam, zalewam bulionem tak, żeby przykryć warzywa i gotuję na niewielkim ogniu ok. 15-20 min, aż warzywa będą miękkie. Potem kilka ruchów blenderem (można wtedy dosolić, jeśli potrzeba) i zupa - krem gotowa.
Nie potrzeba żadnej śmietany. Na talerzu można posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz