niedziela, 19 stycznia 2014

Mielone szpinakowe



Już jakiś czas temu chciałam wypróbować połączenie mięsa mielonego i szpinaku. Uważam, że szpinak jest doskonałym urozmaiceniem kotletów, a przy okazji można go jakoś przemycić ludziom, którym się wydaje, że jest niesmaczny ;)


Składniki:


  • 25 dkg mięsa mielonego z indyka
  • 4 kulki mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pieprz cayenne
  • Sól
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów

Rozmrażam szpinak i dodaję go do mięsa. Przez praskę przeciskam czosnek, dodaję przyprawy, jajko i otręby. 




Zostawiam na pół godzinki, następnie formuję kotlety. Smażę je bez tłuszczu po ok. 5 min z każdej strony.

Smacznego!
 

1 komentarz: