Już jakiś czas temu chciałam wypróbować połączenie mięsa mielonego i szpinaku. Uważam, że szpinak jest doskonałym urozmaiceniem kotletów, a przy okazji można go jakoś przemycić ludziom, którym się wydaje, że jest niesmaczny ;)
Składniki:
- 25 dkg mięsa mielonego z indyka
- 4 kulki mrożonego szpinaku w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Pieprz cayenne
- Sól
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów
Rozmrażam szpinak i dodaję go do mięsa. Przez praskę przeciskam czosnek, dodaję przyprawy, jajko i otręby.
Zostawiam na pół godzinki, następnie formuję kotlety. Smażę je bez tłuszczu po ok. 5 min z każdej strony.
Smacznego!
Fajny pomysł, chętnie kiedyś wykorzystam.
OdpowiedzUsuń