wtorek, 17 grudnia 2013

Szybki chleb na drożdżach



Mój zakwas, którego używam zawsze do wypieku chleba, potrzebował jeszcze ze dwóch dni na "dorośnięcie", a pieczywa w domu brakło. Szybciutko więc zabrałam się za chleb na drożdżach, który nie potrzebuje aż tyle czasu jak ten na zakwasie.

Wyjątkowo zabrałam się za chleb na białej mące - dość dziwne, bo moje wypieki zawierają raczej mąkę pełnoziarnistą, ale tym razem "zaszalałam" i użyłam zwykłej mąki.

Składniki:


  • 2 kubki mąki
  • 1 kubek ciepłej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki dokładnie łączę, zagniatam ciasto - ma być dość "lekkie" i delikatne. Zawijam w lnianą ściereczkę i odkładam do wyrośnięcia. Wystarczy jakieś 45 min, ale ja trzymałam chleb dłużej, bo w piekarniku miałam ciecierzycowego klopsa. Po godzince jeszcze raz zagniotłam i odłożyłam na bok w ściereczce, a na 15 min przed włożeniem do piekarnika zwinęłam w kształt bochenka i nacięłam ciasto u góry.

Piekłam 45 min w 220 stopniach. Po tym czasie chleb powinien być zarumieniony, a kiedy się w niego stuknie będzie wydawał pusty dźwięk. Należy go odłożyć do ostygnięcia na kratkę, aby nie zaparował.

Chlebek jest delikatny i bardzo chrupiący :)

1 komentarz:

  1. Super chleb-ja także piekę chleb z nasionami słonecznika,dyni i siemienia lnianego-mogę podać przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń