sobota, 29 czerwca 2013

Wytrawne placuszki śniadaniowe z chorizo



Nie pamiętam już kiedy ostatnio spędzałam weekend w domu! Dziś przedpołudnie miałam wolne, więc postanowiłam nie robić standardowych kanapek na śniadanie. Ostatnio w pracy laski się zachwycają placuszkami z owocami, ale ja nie przepadam za słodkimi śniadaniami. Z Hiszpanii przywiozłam sobie chorizo i tak pomyślałam, że fajne byłyby takie wytrawne placuszki! Jak najbardziej mi podpasowały!

Składniki:




  • 1/4 niewielkiej cebuli
  • Kawałek (na szerokość ok 3-4 cm) czerwonej papryki
  • Ok. 5 cm chorizo
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 1/2 łyżki mąki (pszenna pełnoziarnista)
  • Sól, pieprz


Cebulę, paprykę i chorizo kroję w bardzo drobną kostkę. Dodaję jajko, otręby i mąkę, szczyptę soli oraz pieprz (można by się też o trochę chilli pokusić...) i wszystko dokładnie mieszam. Łyżką wykładam na dobrze rozgrzany tłuszcz, zmniejszam ogień na średni i smażę ok. 3-4 min z każdej strony, dopóki nie nabiorą złocistej barwy.


Z tej ilości składników otrzymamy jedną porcję - 3 placuszki.




3 komentarze:

  1. Chorizo ma swoj specyficzny smak, nie kazdy go lubi, ale pewnie dodac inna kiełbase.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, genialne placuszki ;) A chorizo jest przepyszna i pasuje idealnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń