poniedziałek, 19 listopada 2012

Zupa z soczewicy i chorizo

...czyli hiszpańska grochówka


Ostatnio prześladowała mnie wizja tej zupy. Nie odeszła nawet, kiedy zobaczyłam ile kosztuje laska chorizo :) Po prostu jest to idealna zupa na jesienno - zimowe szaro - bure dni, prawie jak danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • 2 1/2 l wody
  • 1 kubek zielonej soczewicy
  • 170 g chorizo
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonych warzywek
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól, pieprz
 
Soczewicę zalewam wodą i nastawiam na kuchence. W międzyczasie kroję w kostkę chorizo i podsmażam je na patelni, aż wytopi tłuszcz. Dodaję je (razem z tłuszczem) do gotującej się soczewicy, którą przyprawiam suszonymi warzywkami i majerankiem. Do garnka również wrzucam kawałek pora.





Kiedy soczewica się gotuje obieram marchewki, pietruszkę i ziemniaki oraz kroję je w drobną kostkę. Po ok. 25 minutach wrzucam warzywa i gotuję je do miękkości, wyciągam z zupy ugotowanego pora. Dodaję koncentrat pomidorowy, solę do smaku i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz