sobota, 7 września 2013

Zupa z czerwonej soczewicy



W związku z ostatnim łapaniem letnich dni mało czasu spędzam w domu, przez co też mam mniej czasu na gotowanie i tym bardziej doceniam ekspresowe przygotowywanie potraw. Dziś przedstawiam błyskawiczną, a jednocześnie i sycącą, zupę z soczewicy.

Składniki:


  • 1 kubek czerwonej soczewicy
  • 2/3 kubka ryżu
  • 1 puszka pomidorów lub 4 świeże
  • 2 l wywaru
  • 2 łyżeczki suszonych warzywek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pieprz cayenne
  • Sól

Przepłukaną soczewicę i ryż zalewam wywarem - czas gotowania mają podobny. Dodaję przyprawy - suszone warzywka, paprykę, sól i pieprz cayenne do smaku. Gotuję 16 min, po czym dodaję pokrojone pomidory - w wersji dla leniuchów z puszki, dla bardziej pracowitych - w sezonie świeże. Mieszam, zagotowuję i gotowe :)
Podaję posypaną świeżą posiekaną bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz