Szybkie, proste i smaczne pieczywko na wszelki wypadek i nie tylko :)
Składniki:
- 2 1/2 mąki pszennej (u mnie krupczatka)
- 1 1/2 mąki żytniej razowej
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Na początek wsypałam 2 szklanki mąki (pomieszanej), dodałam drożdże, sól, cukier, jajko oraz ciepłe mleko, w którym rozpuszczałam masło i wodę. Wyrabiałam rózgą, gdyż ciasto było wręcz lejące się i powoli dodawałam resztę mąki. Kiedy ciasto zaczęło się robić bardziej zwarte zaczęłam wyrabiać ręką do momentu, kiedy nie przyklejało się już do miski ani rąk. Uwaga, ciasto i tak będzie miękkie i lekko klejące.
Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podzieliłam ciasto na 8 części i uformowałam okrągłe bułeczki i odstawiłam na kolejne 15 min do wyrośnięcia już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez 20-25 min.
ale się ślicznie prezentują!:):)
OdpowiedzUsuńA jak należy w tym przypadku ustawić piekarnik? Którą grzałkę/termoobieg?
OdpowiedzUsuńJa do pieczenia z drożdżami bądź proszkiem do pieczenia nie ustawiam termoobiegu - tylko grzałki górną i dolną.
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję za szybką odpowiedź. Bułeczki wyszły naprawdę smaczne. Szkoda tylko, że przykleiły się na amen do pergaminu i chrupiący spód trzeba było odciąć. Ale jak na pierwszy raz i tak rezultat był zachwycający! Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
UsuńBardzo się cieszę, że smakowały i serdecznie pozdrawiam! :)
Usuń