sobota, 29 grudnia 2012

Rafaello - przepis na pierwsze urodziny bloga!



I stało się! Minął rok!

Na początku zastanawiałam się czy dam radę pociągnąć bloga, czy będę miała czas, czy mi się nie znudzi... Jak widać nadal piszę - co prawda z różną częstotliwością, ale zawsze.

Z okazji pierwszych urodzin chciałam się podzielić przepisem na wyjątkowe ciasto - rafaello. Jest to zdecydowanie najlepsze ciasto jakie jadłam! Zawsze towarzyszy nam podczas Świąt.

Składniki:

  • 25-30 dkg herbatników
  • 2 1/2 szk mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg masła
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 150 - 200 ml ajerkoniaku
Najpierw gotuję budyń: w 1/2 szklanki zimnego mleka mieszam obie mąki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem zwykłym i wanilinowym. Kiedy mleko się zagotuje wlewam mleko z  mąkami, dwa żółtka, energicznie mieszam i wynoszę na balkon (w sezonie zimowym), aby budyń ostygł.


Rozcieram masło, do którego dodaję po łyżkę - dwie zimnego budyniu i miksuję. Dosypuję ok. 3/4 wiórków i wlewam ajerkoniak do smaku.

Na tacce układam kolejno herbatniki, przekładam je masą. Robię 3 warstwy. Na wierch daję masę, którą posypuję pozostałymi wiórkami.

Ciasto zostawiam w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.








PS. Widziałam też wersję rafaello z krakersami i próbowałam, ale jakoś mnie nie przekonała. Dużo lepsze jest z herbatnikami.





8 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rafaello! Kiedyś upiekłam tort o smaku tych pralinek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciasto na urodziny :)
    Życzę wytrwałości i radości z prowadzenia bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Myślę, że wychodzi go jakieś 700 ml...

      Usuń