poniedziałek, 10 grudnia 2012

Bułeczki pszenno - żytnie razowe






Szybkie, proste i smaczne pieczywko na wszelki wypadek i nie tylko :)


Składniki:

  • 2 1/2 mąki pszennej (u mnie krupczatka)
  • 1 1/2 mąki żytniej razowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Na początek wsypałam 2 szklanki mąki (pomieszanej), dodałam drożdże, sól, cukier, jajko oraz ciepłe mleko, w którym rozpuszczałam masło i wodę. Wyrabiałam rózgą, gdyż ciasto było wręcz lejące się i powoli dodawałam resztę mąki. Kiedy ciasto zaczęło się robić bardziej zwarte zaczęłam wyrabiać ręką do momentu, kiedy nie przyklejało się już do miski ani rąk. Uwaga, ciasto i tak będzie miękkie i lekko klejące.



Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie podzieliłam ciasto na 8 części i uformowałam okrągłe bułeczki i odstawiłam na kolejne 15 min do wyrośnięcia już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez 20-25  min.

5 komentarzy:

  1. ale się ślicznie prezentują!:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak należy w tym przypadku ustawić piekarnik? Którą grzałkę/termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do pieczenia z drożdżami bądź proszkiem do pieczenia nie ustawiam termoobiegu - tylko grzałki górną i dolną.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. Bułeczki wyszły naprawdę smaczne. Szkoda tylko, że przykleiły się na amen do pergaminu i chrupiący spód trzeba było odciąć. Ale jak na pierwszy raz i tak rezultat był zachwycający! Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowały i serdecznie pozdrawiam! :)

      Usuń