No i nie wiem czemu to dopiero druga tarta! Przecież zakochałam się w tarcie ziemniaczanej, którą robiłam w styczniu!
Ale w końcu musiałam się zebrać, żeby wykorzystać jeden z prezentów, otrzymanych na pożegnanie w GT :) W związku z tym, że nie mogę podjąć decyzji który by tu przepis z pięknej książki o kuchni indyjskiej wykorzystać postanowiłam w końcu zrobić tartę. Miała być w sobotę, ale nagle wypadł mi wyjazd, później jakoś tak się odwlekało, bo to tu, to tam trzeba było się wybrać ;) Cukinia leży i czeka, a ja nic.
Siedząc w domu, słuchając deszczu, a raczej ulewy, postanowiłam w końcu wziąć się do roboty! I oto co mi wyszło!
Składniki:
Na spód:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki zwykłej
- 1/2 kostki masła (ok 10 dkg)
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 średnie cebule
- 1 cukinia
- 200 g twardej fety
- 200 ml śmietany
- 2 jajka
- Przyprawy: suszone warzywka, sól, pieprz
Zaczęłam od ciasta.
Mąkę, jedną i drugą, wrzuciłam do miski, dodałam jajko, śmietanę, sól i posiekałam z masłem. Wyrobiłam i odłożyłam do lodówki na jakieś 45 min.
Cebulę pokroiłam w półplasterki i podsmażyłam z suszonymi warzywkami i odrobiną soli. Cukinię pokroiłam w grubsze plasterki.
Rozwałkowałam ciasto i przerzuciłam je do wysmarowanej masłem foremki. Wyłożyłam również brzegi. Całość ponakłuwałam widelcem.
Jako pierwszą warstwę położyłam podsmażoną cebulę, na której rozłożyłam równomiernie plastry cukinii. Na wierzchu poupychałam kostki fety i całość zalałam sosem - śmietaną rozbełtaną z jajkami i dużą ilością pieprzu. Soli nie dodawałam ze względu na fetę.
Piekłam w 175 stopniach ok. 1:10 h
<3
OdpowiedzUsuńTrzeba się wprosić! :)
UsuńPyszne, wytrawne smaki, doskonała :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że za tydzień !
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPyszna i wbrew pozorom - bardzo sycąca! Dziękuję za poczęstowanie :)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie! Czy mozna nie dodawac cebuli? Albo moze: co dodac zamiast cebuli? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kasia
Przepraszam za brak polskich znakow.
Kasiu,
UsuńMyślę, że spokojnie możesz ominąć cebulę. Ja ją często dodaję, bo bardzo lubię. Ogólnie można ją zastępować porem w wielu wypadkach, ale tak sobie myślę, że może całkiem ją ominąć, a dodać np. paprykę?
Pozdrawiam serdecznie
Tarta znakomita, bardzo mi smakowała!!! Dziękuję ślicznie za cudny przepis!!! :)
OdpowiedzUsuń