czwartek, 29 grudnia 2011

Makaron z cukinią i kurczakiem

Jeden z moich ulubionych makaronów, jeśli nie ulubiony. Kurczak jest tu dodatkiem, który spokojnie można pominąć, chyba że ma się w domu głodomora – mięsożercę to wtedy lepiej dodać :) Cukinia z papryką jest jednak tak doskonałym połączeniem, że gdybym tylko dla siebie gotowała to zapomniałabym bez żalu o kurzej piersi. Uważam, że do tego dania idealnie nadaje się żółta papryka, świetnie współgra kolorystycznie z zielenią cukinii i bielą serka, nieprawdaż? Wykonanie jest doprawdy banalne, za to efekt – murowany!


Składniki:
  • Pół opakowania makaronu (polecam razowy)
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • ½ żółtej papryki
  • Ok. 70g serka topionego bez dodatków
  • Ew. pierś z kurczaka
  • Przyprawy: suszone warzywka, sól


Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy, po chwili dodajemy paprykę (również kostkę), a po wymieszaniu wrzucamy kawałeczki kurczaka, posypujemy odrobiną soli oraz warzywkami.  Kiedy już się lekko podsmaży, dodajemy pół- lub ćwierćplasterki cukinii i podduszamy kilka minut z odrobiną wody. Dodajemy serek topiony, dobrze go rozrabiając w soku, który wyciekł z warzyw i mięsa na patelni i dusimy do momentu aż cukinia nabierze odpowiedniej dla nas miękkości. Ugotowany makaron można wrzucić do sosu i wymieszać lub nakładać na talerze i dopiero na niego nakładać sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz