czwartek, 29 grudnia 2011

Wałówka na podróż czyli bułeczki jogurtowo – drożdżowe z farszem mięsnym


W związku z wyjazdem mojego Brata w dalekie góry i podróżą trwającą dość długo oraz chwilą wolnego czasu i głodem gotowania po Świętach, po których zostało mnóstwo jedzenia, a co za tym idzie z gotowaniem trzeba było przystopować, postanowiłam zrobić bułeczki. 
Przepis jest zlepkiem przeczytanych artykułów, odrobinę wzbogacony własnymi pomysłami. 

Składniki:

Bułeczki:
  • 1 szk mąki pszennej typu 500 (czyli zwykłejJ )
  • 1,5 szkl mąki żytniej typu 2000 (razowej)
  • 3 łyżki otrębów
  • 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szkl mleka
  • 180g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • Przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1  1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 1 spora cebula
  • ½ marchewki
  • 150-200 g mięsa mielonego
  • ½ czerwonej papryki
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • Przecier pomidorowy (ok. 5-6 łyżeczek, kwestia smaku i przecieru)
  • Przyprawy: sól, suszone warzywka, pieprz Cayenne, słodka papryka, czosnek

Do miski, w której będziemy rozrabiać ciasto , wsypujemy szklankę pszennej mąki, drożdże,  sól i cukier, wlewamy oliwę i lekko ciepłe mleko. Mieszamy składniki i odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 15-20 min. Po tym czasie dosypujemy mąkę razową, 3 łyżki otrębów, przyprawy (spokojnie można zastąpić jakimiś innymi ziołowymi) oraz dolewamy jogurt. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Odstawiamy na ok. godzinę i 15 minut, a w międzyczasie robimy farsz.


Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy, dodając odrobinę soli, żeby cebulka nam się ładnie zeszkliła, a nie spaliła. Po chwili dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i paprykę, mieszamy i dodajemy mięso mielone. Dokładnie je rozdrabniamy i podsmażamy kilka minut, podsypując przyprawami do smaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie odrobinkę wody, gdyby farsz był zbyt gęsty. Dodajemy kukurydzę i dusimy przez ok. 10-15 min.

Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość dzielimy je na 8 części i każdą rozbijamy na owalny lub okrągły placek, pozostawiając brzegi uniesione do góry. Kładziemy na wytłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy jeszcze na ok. 20 min, po czym ugniatamy środek placuszków, w który nakładamy farsz i posypujemy serem.

Wkładamy do piekarnika ustawionego na 175 stopni na ok. 20-25 min.
Po wystudzeniu nie pozostaje już nic innego jak spakowanie bułeczek na drogę. W końcu w podróży zawsze chce się jeść, więc takie pożywne pełnoziarniste drożdżówki z mięsem będą doskonałe!



1 komentarz:

  1. Świetna alternatywa dla wszystkich drożdżówek typu pseudo-pizza! Bułeczki smakują świetnie, nawet na zimno i na drugi dzień ;)

    OdpowiedzUsuń