W niedzielę lubię sobie zrobić nieco inne śniadanie niż zazwyczaj. Dziś była to zapiekana owsianka z bananem, suszonymi owocami i migdałami. Oczywiście, dodatki są dowolne - wedle gustu. Ja polecam suszone wiśnie i porzeczki, bo są słodko-kwaśne i fajnie współgrają ze słodkim bananem.
Składniki (2 porcje):
- 80 g płatków owsianych
- 1 banan (100 g)
- 10 g płatków migdałowych
- 10 g suszonych wiśni
- 20 g suszonych czarnych porzeczek
Banana rozcieram widelcem, do papki dodaję pozostałe składniki (wiśnie kroję na mniejsze kawałeczki). Wkładam dobrze wymieszaną masę do posmarowanych kokilek i zapiekam 15 min w 200 st.
Podaję z jogurtem i odrobiną świeżych owoców (jabłko, śliwka, etc.) w osobnej miseczce.
Porcja samej owsianki to 267 kcal. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz