Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pęczek kopru
- 1 puszka pomidorów
- Sól, pieprz, cukier
- Odrobina wody
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Kiedy już będzie zeszklona dodaję stopniowo poszatkowaną kapustę. Podlewam wodą na dnie. Dodaję startą na grubych oczkach marchewkę i posiekany koperek. Zostawiam na niewielkim ogniu, przykrywam garnek. Kapustkę duszę ok. 40 min, do momentu, kiedy będzie miękka. Dodaję wtedy pomidory z puszki lub 3 pokrojone w kostkę świeże pomidory. Dodaję soli, pół łyżeczki cukru i świeżo zmielony pieprz. Duszę jeszcze 5 min i gotowe!
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńTo dobry pomysł na dzisiejszy obiad. Idę kroić kapustę!
OdpowiedzUsuń