czwartek, 30 maja 2013

Młoda kapustka - wege


Kiedy nadchodzi wiosna przychodzi czas na młodą kapustkę. Zazwyczaj robię ją z dobrą kiełbaską - tak jak w przepisie z zeszłego roku. Teraz postanowiliśmy w domu zrobić dietetyczną, bezmięsną wersję. Jest doskonała jako dodatek do obiadu albo jako lekka kolacja.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek kopru
  • 1 puszka pomidorów 
  • Sól, pieprz, cukier
  • Odrobina wody

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Kiedy już będzie zeszklona dodaję stopniowo poszatkowaną kapustę. Podlewam wodą na dnie. Dodaję startą na grubych oczkach marchewkę i posiekany koperek. Zostawiam na niewielkim ogniu, przykrywam garnek. Kapustkę duszę ok. 40 min, do momentu, kiedy będzie miękka. Dodaję wtedy pomidory z puszki lub 3 pokrojone w kostkę świeże pomidory. Dodaję soli, pół łyżeczki cukru i świeżo zmielony pieprz. Duszę jeszcze 5 min i gotowe!
 

2 komentarze:

  1. To dobry pomysł na dzisiejszy obiad. Idę kroić kapustę!

    OdpowiedzUsuń