czwartek, 16 sierpnia 2012

Paprykowy kurczak



Nie wiem skąd, ale przypomniało mi się wczoraj, że moja Ciocia Justynka robiła kiedyś podobnie kurczaka. Jadłam go dawno temu, w czasach liceum, kiedy często odwiedzałam moją Rodzinkę na weekend, ferie lub wakacje. Doznałam wczoraj olśnienia i postanowiłam zrobić coś podobnego, z małą modyfikacją w postaci słodkiej papryki.


Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta soli
  • Oliwa i sok z cytryny do marynaty



Umytą i oczyszczoną pierś zamarynowałam w oliwie i soku z cytryny. Właściwie to nie miałam w planach robienia jej tego samego dnia, ale żeby nie mrozić wrzuciłam ją do marynaty. Myślę, że pół godziny w zalewie wystarczy.

Pokroiłam kurczaka w dość grubą kostkę i oprószyłam mieszanką mąki ziemniaczanej, pszennej, słodkiej papryki w proszku i odrobiny soli. Dokładnie wymieszałam, żeby mąka przykleiła się z każdej strony.




Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy o podsmażyłam mięsko z każdej strony na złoty kolor. Podałam z moją ulubioną surówką z białej kapusty.

Byłam wręcz zaskoczona jak pyszny wyszedł ten kurczak! Soczysty i delikatny w środku, z bardzo ciekawą, chrupiącą otoczką. Naprawdę polecam!


3 komentarze:

  1. pycha! swego czasu robiłam podobnego kilka razy w tygodniu - duzo słodkiej papryki plus szczypta chilli

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem za- taki kurczaczek to cos dla mnie i mojej rodzinki...

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja! właśnie zrobiłam sobie kurczaka według Twojego przepisu, żeby pochłonąć jutro na obiad w pracy, ale zaraz zjem całość :D Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń