wtorek, 7 sierpnia 2012

Babeczki z truskawkami i kruszonką



W niedzielę mój Dziadek miał urodziny. Postanowiliśmy go odwiedzić. A że nie wypada iść z pustymi rękami to stwierdziłam, że coś upiekę. Coś rano, na szybko, żeby było świeżutkie, a przy tym smaczne. Padło więc na babeczki z truskawkami. Przepis na ciasto jak na zwykłe muffiny - modyfikacją są dodane truskawki i kruszonka.

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru)

     
  • 12 truskawek

     
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła


Składniki na ciasto mieszam i wylewam do foremek na muffinki. Na wierzch (lub w połowie ciasta) kładę truskawkę (jeśli jest w połowie to przykrywam jeszcze odrobiną ciasta. Wierzch posypuję kruszonką, którą robię z wymieszanego masła z mąką i cukrem. Najlepiej rozcierać ją palcami.



Babeczki piekę w 180 stopniach ok. 35 min.

PS. Jeśli ktoś lubi słodsze ciasto to radzę dodać nieco więcej cukru.



6 komentarzy:

  1. Truskawki i kruszonka- pyszności. Szczęściarz z Twojego Dziadka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki są naprawdę pyszne i bardzo szybko się je robi!
    Pół godzinki temu je upiekłam i już nic nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń