Lekka, zdrowa i w miarę szybka zapiekanka dla wielbicieli warzyw - mięsożercy mogą dodać trochę kurczaka lub mięsa mielonego do sosu.
Składniki:
- 1 większa cukinia (ok. 60 dkg)
- 20 dkg czerwonej soczewicy
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów (ew. 1-2 łyżeczki koncentratu)
- 10 dkg sera żółtego (opcjonalnie)
- Suszone warzywka
- Przyprawa włoska/do spaghetti/do pizzy
- Sól
- Cukier
- Słodka papryka
- Papryczka peperoncino (1-2 dla lubiących ostre dania)
Zaczynam od ugotowania soczewicy wg przepisu na opakowaniu (ok. 10 min).
Następnie zabieram się za sos. Cebulę kroję w drobną kosteczkę, a warzywa korzeniowe trę na grubych oczkach. Wrzucam cebulę na rozgrzany olej, podsmażam z solą, słodką papryką i suszonymi warzywkami, a następnie dodaję resztę startych warzyw. Chwile podsmażam i zalewam je pomidorami z puszki (jeśli ktoś lubi bardzo pomidorowe dania, można dodać jeszcze odrobinę przecieru). Dodaję słodką pokruszone papryczki peperoncino (uwaga na ostrość) i przyprawę włoską. Duszę kilkanaście minut, dodaję cukier, aby złamać kwasowatość pomidorów, a na koniec dodaję soczewicę. Mieszam i wyłączam palnik. Można dodać ewentualnie pod koniec łyżeczkę masła.
Cukinię kroję wzdłuż na cienkie plastry. W wysmarowanym naczyniu do zapiekania układam na przemian - cukinię oraz sos - po trzy warstwy, ostatnią będzie sos.
Naczynie przykrywam i wstawiam do rozgrzanego na ok. 175-180 stopni piekarnika na ok. 15-20 min, po czym odkrywam naczynie i posypuję zapiekankę startym serem. Zapiekam ok. 10-15 min, aż ser się stopi i nieco przyrumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz