Wesołych Świąt wszystkim!
Dziś przedstawiam Wam paschę wielkanocną - ciasto nie jest bardzo pracochłonne, za to efekt jest doskonały ;)
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik
- 200 g masła
- 5 jajek
- 3 łyżki (ok. 75 g) miodu
- 3 płaskie łyżki (ok. 40 g ) cukru
- 100 g żurawiny
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g orzechów laskowych
- 50 g płatków migdałowych
Przed rozpoczęciem pracy (godzinkę wcześniej) wyciągam masło, ser i jajka, aby się zaciepliły.
Masło ucieram z cukrem i miodem (użyłam spadziowego - piękny aromat!). Dodaję twaróg - po dwie łyżki - i mieszam go z masłem. Kiedy cały twaróg jest już w misce, dodaję po jednym żółtku (pamiętamy o sparzeniu skorupek!), cały czas mieszając.
Dodaję bakalie - wedle własnego uznania - moja propozycja to krojone orzechy włoskie i laskowe, żurawina i płatki migdałowe. Rodzynki u nas w domu nie są popularne, więc ich nie dodaję.
Uwielbiam Paschę :D
OdpowiedzUsuń